Плочките за баня

  Основни видове плочки

   Плочките за баня се делят на няколко вида. Основните са фаянс, теракот и гранитогрес, като всеки е предназначен за различните части на банята.   

  Фаянсът, това са стенните и декорни плочки. Те  представляват керамична плоча с висока абсорбация на вода (10%). Предварително  пресовани на сухо, произведени чрез единично или двойно изпичане и са глазирани. Не са подходящи за полагане на под и предимно се използват за вътрешна облицовка.

  Теракотът -  подовите плочки, които всъщност са керамични плочи със средна (6%) или ниска (3%) абсорбация на вода. Те също са предварително пресовани на сухо, но произведени единствено с единично изпичане. Подходящи са за вътрешни подови настилки и мокри помещения.

  Гранитогресът се дели на два вида:

  -     Технически гранитогрес – керамична плоча с много ниска абсорбация на вода (по малко от 0.5%), произведена чрез единично изпичане, предварително пресована на сухо със или без глазура. Изключително висока твърдост, подходящ за всякакви видове облицовка, както външна, така и вътрешна.

  -      Грес – порцеланато – керамична плоча с ниска абсорбация на вода (0.5%). Двойно или единично пресована на сухо, произведена чрез единично изпичане и глазирана.

  Гранитогресът е подходящ за по – натоварени помещения (хотели, коридори и т.н).

  Общото между различните видове плочки е че всички са избработени от дребнозърнеста паста и имат дебелина около 1мм. Днес плочките за баня не са лукс, а необходимост. Съществува голямо разнообразие, както на цветове така и на дизайн и покритие.

  Изберете според вкуса си и изразете по свой начин стила си.